Sluta röka: Faser, effekter, fördelar, tips, hjälpmedel och mediciner
Din guide till hur man kan sluta röka
Att överge cigaretterna för gott är aldrig enkelt, i synnerhet om man har rökt under en lång tid. Efter många år, kanske till och med så många som 10, 20 eller 30 år av rökande kan det nästan tyckas vara omöjligt. Alla före detta nikotinberoende personer och nuvarande rökare som har försökt att sluta är medvetna om detta. Att ha viljestyrka räcker ofta inte. Ibland krävs något extra. Så vad bör man göra? Vilken strategi ska man använda? Vilka tekniker ska man tillämpa? Behöver man göra några livsstilsförändringar?
Alla dessa frågor ska denna korta guide försöka besvara. Men innan vi går in på hur du slutar, låt oss först kort gå in på varför man ska bryta rökberoendet.
Varför ska man sluta röka? Här har du skälen
Om man vill göra radikala förändringar i sitt liv, speciellt svåra sådana, så behövs motivation. Man måste ha en tilltalande framtidsvision av hur ens liv kommer att se ut efter att förändringen är genomförd. Av den anledningen bör vi snabbt gå igenom de fördelar som du kan få åtnjuta ifall du lyckas med att sluta röka, men även de få nackdelar (som existerar, tro det eller ej) som du kan förvänta dig så att du kan förbereda dig på hur du ska hantera dem.
Fördelar med att få ett slut på rökandet
Vilka fördelar kommer du få åtnjuta ifall du skulle lyckas med att sluta röka? Här nedtill har du en närapå fullständig lista.
- En hälsosammare mun och ett välmående tandkött
- En fräschare och mera väldoftande andedräkt
- Inga illaluktande fingrar
- Huden på din kropp kommer att må bättre
- Ett lägre blodtryck
- En återhämtning av dina lungor
- En förbättrad blodcirkulation
- En starkare sexualdrift
- Du kommer inte längre hosta upp slem
- Håret på ditt huvud växer sig tjockare och blir vackrare
- Ett kraftigare immunförsvar
- Ett förbättrat luktsinne
- Ett känsligare smaksinne
- En minskad risk för cancer
- En förlängd livslängd
- Du sparar in pengar
Nackdelar med att sluta röka - Vad du kan förvänta dig
Vilka följdverkningar, eller abstinenssymtom som de också kallas, kan du tvingas genomlida när du försöker lägga ditt tobaksberoende bakom dig?
- Svettningar
- Huvudvärk (migrän)
- Trötthet
- Darrningar
- Magont och orolig mage
- Sömnproblem
- Problem och besvär med matsmältningen
- Du kan gå upp i vikt på grund av en ökad aptit
Att behöva uppleva dessa biverkningar när man försöker sluta röka är givetvis inte trevligt, men det är bättre än alternativet. För vad händer med dem som aldrig lyckas med att sluta röka?
Vad händer om man inte vill eller kan sluta röka?
Vilka är konsekvenserna av att man misslyckas? Det är ingenting som är trevligt att tänka på, och vi alla känner redan till att rökning är farligt och skadligt, men kanske är det värt att stundtals påminna sig själv om den dystra verkligheten.
Det uppskattas nämligen att ca 90 procent av patienter med lungcancer är nikotinister eller någon gång har varit. Det är en smärtsam sjukdom och i många fall leder den till döden. Sanningen är den att bara i Sverige dör årligen cirka 12 000 människor av rökning. Ytterligare flera skadas av passiv rökning. Tänk också på alla de tiotusentals svenskar som har förlorat en av sina nära och kära.
Förhoppningsvis har du nu alla skäl du behöver för att sätta ett stopp för ditt rökberoende. Låt oss gå vidare till vad du kan förväntas på din resa till ett rökfritt liv och hur man kan sluta röka en gång för alla.
Vilka faser går man igenom när man försöker sluta röka?
Resan från att vara en aktiv nikotinist till att man gör en ansträngning att sluta röka till att slutligen bli rökfri brukar ofta delas upp i 5 olika faser.
Fas | Beskrivning |
Innan övervägande | I detta första stadium är du en regelbunden rökare och har fortfarande inga funderingar eller avsikter på att sluta. |
Övervägande | Här får du idén och börjar överväga att sluta. |
Förberedelse | Du förbereder du dig för att sluta genom att sätta ihop en plan och kanske även genom att köpa på dig effektiva hjälpmedel av diverse slag och en och annan bok som är skriven på ämnet. |
Handling | Här får du ett slut på ditt rökberoende med hjälp av hjälptekniker, hjälpverktyg och självdisciplin. |
Ett nikotinfritt liv | I detta sista stadium lever du ett liv fritt från rökning men samtidigt är du evigt vaksam eftersom risken för ett återfall alltid finns där. |
Hur lång tid tar det vanligtvis att sluta röka?
Varje rökares resa till att bli nikotinfria är olik andras. Det viktiga är att ha en plan som man följer och att ta en dag i taget. Man får inte vara otålig. Att bli fri från ett beroende sker inte över en natt, men en vacker dag kommer du att vakna upp utan varken någon abstinens eller att känna något röksug. Att nå denna punkt kan ta veckor, månader eller i sällsynta fall, åratal. I slutet av dagen ligger det i dina händer. Hur lång tid det tar att sluta röka är till en hög grad beroende på hur disciplinerad du är och på hur bra din sluta-röka plan är.
Låt oss gå vidare och ge dig några bra tips som skulle kunna hjälpa dig att sluta röka.
Värdefulla tips för att hjälpa dig att få slut på nikotinberoendet
Med så många olika metoder, hur hittar man det bästa och enklaste sättet att sluta röka? Finns det ens ett sådant? Svaret är att olika tillvägagångssätt kan leda till olika resultat för olika personer. Det finns dock ett fåtal saker som i stort sett alltid kommer att göra det enklare. Låt oss gå igenom dem här.
- Man kan inte bara sluta tvärt. Man måste skriva ihop en genomtänkt handlingsplan. Hur ska du ta itu med triggers? Vart ska du vända dig när du behöver stöd? Vilka hjälpmedel ska du använda dig av?
- Ersätt din ohälsosamma vana med en hälsosam sådan. Allen Carr var en brittisk författare som skrev ett flertal böcker om hur man slutar röka. Han skrev vid ett tillfälle att "rökare röker inte för att dem tycker om det. Dem röker för dem skulle vara olyckliga om dem inte gjorde det." Du måste skapa hälsosamma sätt att ta itu med dåliga känslor, annars finns det en risk att du i stället plockar upp en ny dålig vana, som att du t.ex. börjar dricka för mycket alkohol eller väljer att börja snusa.
- Överväg att gå med i ett tolvstegsprogram. Där kan du få stöd ifrån andra som försöker sluta och även dem som redan har gjort det.
Hjälpmedel för att ge upp cigaretterna
De flesta som slutar röka tillämpar något typ av hjälpmedel. Vilket eller vilka som skulle passa dig bäst kan endast du avgöra, men nedanför finner du de vanligaste beskrivna och fördelarna med varje.
Hjälpmedel för att sluta röka | Beskrivning och fördelar |
Nikotintuggummi | Om du vill lätta på röksuget och tycker om att tugga tuggummin är dessa nikotintuggummin hjälpmedlet för dig. 8-12 tuggummin rekommenderas per dag (i antingen 2 eller 4 milligram). |
Nikotinplåster | Plåster är bäst för dem som behöver en jämn och konstant tillförsel av små mängder av nikotin. Ett plåster bör användas dagligen. |
Munhålespray | Spray är ett fantastiskt sätt att dämpa suget när det plötsligt slår till. En till två sprayningar brukar räcka för att ta död på suget. Max 4 sprayningar per timma och 64 per dygn (bör inte användas under fler än 16 timmar varje dygn). |
Inhalator | Om du saknar känslan av att röka kan en inhalator fungera som en ersättning. Du får enbart använda 6-12 så kallade nikotinpluggar per dag. |
Sugtabletter | Tabletter som innehåller nikotin. De kan lätta på röksuget och är fantastiska av flera skäl: De är diskreta, billiga och välsmakande. Bör vanligen tas 8 till 12 gånger per dag och kommer i doserna 2 mg och 4 mg. |
Naturliga läkemedel för att sluta röka och dess effekter
Det finns även naturmedel som kan vara till stor hjälp. Dessa naturmedel och deras effekter kan göra det lättare för dig att sluta röka. De kan minska suget efter cigaretter och en del av dem kan även försvaga intensiteten av abstinenssymtomen.
Naturmedel | Effekt |
Akupunktur | Lättar på röksuget och kan även fungera som behandling för de symptom som dyker upp av abstinensen. |
Hypnos | Hypnosen kan få rökaren att börja förknippa rökningsvanan med dåliga saker i stället för som ett sätt att njuta och slappna av. |
Lakrits | I stället för att hålla i en cigarett kan det hjälpa att hålla i en lakritsrot. Dessutom har lakritsen innehållsämnen som hjälper till med att avgifta kroppen. Slutligen kommer det förmodligen att smaka illa att röka efter att du ätit lakritsen. |
Frukt- och grönsakssmoothie | Hjälper med röklusten. Dessutom hjälper de till att rensa organen i din kropp som länge har arbetat på övertid för att bekämpa gifterna från tobaken. |
Vad gör man om man har försökt med alla knep, tekniker, naturmedel och hjälpmedel men ändå inte kunnat sluta? Som tur är finns det medikament som kan assistera dig och göra skillnaden.
Ta medicin för att sluta röka - En bra idé?
Att vända sig till ett läkemedel för att underlätta ens rökavvänjning har blivit allt vanligare. På senare årtionden har framför allt två underbara apoteksmedel tagits fram. De säljs på apotek under namnen Champix (innehåller vareniklin) och Zyban (bupropion). Fördelen du får från att ta något av dessa två medel är att suget efter cigaretter dämpas betydligt och på så vis kan du lite lättare motstå frestelsen att röka.
Varning för faror och biverkningar när du använder apoteksmedel för att sluta röka
Tyvärr finns det risker när man använder sig av en medicin för att sluta röka. Medikament som Zyban och Champix är inga undantag. Här är några saker du bör tänka på:
- Läkemedel som Champix kan förstärka den berusande effekten av alkoholen medan Zyban kan orsaka kraftiga humörsvängningar
- Var försiktig vid användning och följ noggrant anvisningarna för att undvika överdoseringar
- Bör inte användas om du ammar eller är gravid
- Tala med en läkare eller personalen på apoteket innan du använder det ifall du har allergier mot andra läkemedel, har några sjukdomar eller redan tar några andra medicinska medel
- Läs omsorgsfullt på om möjliga biverkningar innan du brukar detta botemedel
Källor
- https://stegforhalsa.se/naturliga-huskurer-att-sluta-roka/
- https://www.cdc.gov/tobacco/quit_smoking/how_to_quit/benefits/index.htm
- https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/lungcancer/vardprogram/etiologi/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482442/
- https://cdn.pfizer.com/pfizercom/health/VoM_SmokingCessation.pdf
ÖVER 100,000 Nöjda Kunder!